PEMBUATAN KERTAS INDIKATOR ASAM-BASA DARI KULIT BUAH ALPUKAT

Elda Pelita, Imran Nazar

Abstract

The research about “Acid-Base Indicator Manufacturing from Avocado’s Peel” had done. The research aims to make acid-base indicator from avocado’s peel in paper form as chemistry’s learning media. Polytechnic ATI Padang was the place that the research held with avocado’s peel as the sample matter.  The genre of the research was descriptive with qualitative approaching. It had two phases which was manufacturing and testing of paper indicator from avocado’s peel. Data was collected by acid-base indicator from fruit’s peel’s paper test observation. Data analysis showed interval up to 30 days for avocado’s peel based paper indicator to express a different color in acid, base, and neutral solution. The Conclusion of the research was acid-base indicator from avocado’s peel paper was stable and could be used as acid-base indicator and learning media.

Keywords

acid-base indicator, fruit’s peel natural indicator, learning media

Full Text:

PDF

References

Chang, R. 2005. Kimia Dasar : Konsepkonsep Inti Jilid I/edisi Ketiga. Jakarta: Erlangga.

Dalimartha, S. dan Felix, A. 2011. Khasiat Buah dan Sayur. Jakarta: Penebar Swadaya.

Daniel R.S., Osfar S. dan Irfan H.D. 2014. Kajian Kandungan Zat Makanan dan

Elda Pelita, Imran Nazar Sainti, 16 (2), 2019

Pigmen Antosianin Tiga Jenis Kulit Buah Naga (Hylocereus sp.) Sebagai Bahan Pakan Ternak. Artikel. Malang: Universitas Brawijaya.

Day, R.A dan Underwood, A.L. 2002. Analisis Kimia Kuantitatif Edisi Keenam. Jakarta: Erlangga.

Fessenden, R. J. dan Fessenden J.S. 1986. Kimia Organik Edisi Ketiga Jilid 2. Jakarta: Erlangga.

Fessenden, R. J. dan Fessenden J.S. 1998. Kimia Organik. Jakarta: Erlangga.

Ham, M. 2006. Membuat Reagen Kimia. Jakarta: PT. Bumi Aksara.

Keenan C.w, D.C Kleinfelter, dan J.H Wood. 1984. Kimia Untuk Universitas. Jakarta: Erlangga.

Mawarti, S. 2010. Aplikasi Beberapa Ekstrak Bunga Berwarna sebagai Indikator Alami pada Titrasi Asam Basa.Artikel. Yogyakarta: FMIPA UNY.

Mawarti, S. 2010. Kajian Penggunaan Ekstrak Kubis Ungu (Barassica Oleracea L) Sebagai Indikator Alami Titrasi Asam Basa. Artikel. Yogyakarta: FMIPA UNY.

Maftuhah, D.S. 2013. Implementasi Pemanfaatan Indikator Alami Untuk Praktikum Kimia Materi Pokok Asam Basa Sebagai Upaya Peningkatan Keaktifan dan Pemahaman Konsep Peserta Didik Kelas XI IPA MA Al-Muttaqien Pancasila Sakti Kabupaten Klaten. Skripsi. Klaten: Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Islam Negeri Sunan Kalijaga.

Mayasri, A. 2013. Pengembangan Indikator Universal Bahan Alami Untuk Penentuan pH Larutan Pada Pembelajaran Penentuan Derajat Keasaman di SMP/MTs. Skripsi.

Prodi Pendidikan Kimia FKIP Universitas Syiah Kuala.

Moore, J.T. 2007. Kimia For Dummies. Klaten: Pakar Raya.

Nuryanti, S. Sabirin M. Chairil A. dan Tri J.R. 2010. Indikator Titrasi AsamBasa Dari Ekstrak Bunga Sepatu (Hibiscus rosa sinensis L.). Artikel. Yogyakarta: Jurusan Kimia, Fakultas MIPA UGM.

Oxtoby, D.W. Natchrieb dan Norman H. 2001. Prinsip-prinsip Kimia Modern Edisi Keempat Jilid 1. Jakarta: Erlangga.

Siregar, Y.D.I. Tanpa Tahun. Pembuatan Kertas Indikator Asam Basa dari Bunga Kembang Sepatu (Hibicus rosa-sinensis L.) Artikel. Jakarta: Program Studi Kimia Fakultas Sains dan Teknologi UIN Syarif Hidayatullah.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.